Een creatief platform over Holisme, Ayurveda, HSP, Artwork, Natuur en Co-creaties

Een beetje van dit en een beetje van dat.
Ik hou van lekker eten!
Heel fijn als het ook nog eens voed.
Hier vind je mijn baksels.

Spread
Jackfruit Kerrie Spread
Vegetarisch | Bijgerecht
Lekker op bio brood of dippen met tortilla chips
1 theelepel kokosolie
1 uitje fijngesneden
3 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels ghee
2 eetlepels bloem
1 blokje groentebouillon, opgelost in 500 milliliter gekookt water
1 blik jackfruit, afgespoeld, los getrokken en deels gevijzeld
75 gram rozijntjes geweld in warm water
_________________________
Zet alles klaar voordat je begint.
Verwarm de kokosolie in een hapjespan en bak de ui glazig, voeg dan de ghee toe en daarna de kerriepoeder. Zet het vuur iets lager, vervolgens beetje bij beetje de bloem, blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Bak de bloem 2 minuten mee zodat hij gaar wordt. Voeg nu beetje bij beetje de groentebouillon toe tot je een mooie substantie hebt bereikt. Blijf ook hier weer goed roeren, anders krijg je klontjes in de kerriesaus. Voeg dan de jackfruit en de rozijnen toe aan de saus. Laat het geheel nog 10 tot 20 minuten pruttelen, zodat de jackfruit uit elkaar valt en wat draderig wordt.
_________________________
Je kunt er ook een saus van maken voor bijvoorbeeld sperziebonen en rijst, voeg dan tenminste 0,5 bouillonblokje met 300 milliliter gekookt water eraan toe en evt ook nog een eetlepel ghee en bloem voor een wat smeuïgere saus.
_________________________
Laat me weten als je nieuwsgierig bent naar een van de andere recepten door een mailtje te sturen naar info@docreation.nl
Foto @landvanlisa 08/08/2023. Klusdag gekookt voor 8 personen.
Raita
Raita Rose Bietjes
Vedisch | Zomer
Voor ongeveer 8 personen
500 gram voorgekookte rode bietjes
0,5 liter dikke Griekse yoghurt
0,7 theelepel komijnzaad gemalen en geroosterd in een koekenpan
0,7 theelepel garam masala
0,5 theelepel zwarte peper vers gemalen
0,7 theelepel zout
3 theelepels munt of dille fijngehakt
_________________________
Zet alles klaar voordat je begint.
Snijd de bietjes in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Schep de bietjes in een schaal met de overige ingrediënten, roer niet te veel.
Door het een uurtje voor serveren te laten staan kunnen de smaken mooi samentrekken.
Garneer met een takje munt of dille of een paar vers geplukte eetbare bloempjes.
_________________________
Uit de ‘Vedische Koksklapper’ van Rada Meursing.
Foto @landvanlisa 25/07/2023. Klusdag, gekookt voor 10 personen.
Soep
Wortel Gember Soep
Ayurveda | Verwarmend
Voor ongeveer 8 personen
1 eetlepel ghi of kokosolie
2 eetlepels gember fijngesneden
0,5 theelepel asafoetida
750 gram wortel in plakjes gesneden
200 gram bleekselderij in dun gesneden plakjes
1 liter water gekookt
2 groentebouillonblokjes
150 milliliter sinaasappelsap vers geperst
0,5 theelepel garam masala
0,5 theelepel zwarte peper vers gemalen
zout naar smaak
handje verse koriander, peterselie of dille fijngesneden
_________________________
Zet alles klaar voordat je begint.
Verhit de ghi, draai de vlam laag en bak eerst de gember een minuutje en doe er dan asafoetida bij. Voeg de wortels en bleekselderij erbij, roerbak even, doe het warme water erbij en breng aan de kook en laat het zachtjes doorkoken. Voeg dan de bouillonblokjes, garam masala en peper toe. Laat in totaal ongeveer een half uur koken tot de groenten zacht zijn. Voeg aan het einde de sinaasappelsap en zout naar smaak toe en maal het medium fijn met een staafmixer.
Serveer met een topping van verse koriander.
_________________________
Uit de ‘Vedische Koksklapper’ van Rada Meursing.
Foto @landvanlisa 25/07/2023. Klusdag, gekookt voor 10 personen.
Smoothie
Boerenkool immuunbooster
Seizoensgroente | Herfst
4 eetlepels havermout in de blender met een kopje water een paar minuten laten wellen. Je kunt ondertussen de overige ingrediënten snijden en toevoegen.
2 eetlepels diverse noten en zaden
2 handjes (seizoens verse) boerenkool schoon spoelen en in stukjes plukken
2 tomaten in (vier) stukjes snijden
2x2x0,5 cm gember in kleine stukjes snijden
Snuf kurkuma poeder
Snuf peper poeder
Snuf kardemon poeder
Stampot
Boerenkool-stampot met parasol paddenstoel
Een standaard vergiet vol (seizoens verse) boerenkool schoon spoelen en in stukjes plukken (geen steel gebruiken).
In pan met water en snuf zout aan de kook brengen.
1 zoete aardappel schillen en blokjes van circa 2×2 cm snijden.
Als de kool circa 15 min. heeft gekookt, de zoete aardappel circa 10 min. mee laten koken. Daarna afgieten en stampen.
Voeg een scheut havermelk toe om het smeuïg te maken.
_________________________
1 eetlepel ghee in een koekenpan en voeg onderstaande ingrediënten er stap voor stap bij:
1 eetlepel mosterdzaad
1 ui fijn snipperen
3 teentjes knoflook klein snijden
1 grote parasol paddestoel in reepjes of blokjes van gelijke grote snijden, circa 1,5×1,5 cm, alleen de hoed gebruiken.
Flinke snuf gemalen peper
Snuf kurkuma poeder
Snuf Italiaanse kruiden
Snuf zout
_________________________
Serveer de gebakken ingrediënten over de stampot.